Ma pasioneaza acest subiect. Nu exista doi oameni la fel, suntem toti unici. Cu toate acestea, ne asemenam si de multe ori ne comportam la fel.

Ne atragem pentru ca suntem la fel. Vedem in altii propriile calitati. Criticam in jur propriile defecte.

Oamenii din viata noastra ne influenteaza. Se spune ca suntem media persoanelor din jurul nostru. Iti plac persoanele din jurul tau? Sper ca da, pentru ca undeva, printre ele, te afli si tu.

Intr-o ordine naturala a lucrurilor, un betiv sta cu un betiv la carciuma, un somer cu un alt somer, un antreprenor cu un alt antreprenor…  Acesta este motivul pentru care se spune ca prietenii sunt oglinda noastra. Uneori nu realizam ca imprumutam modelul prietenilor nostrii, comitem aceleasi greseli, avem aceleasi temeri. In ziua in care am realizat ca am in jur oameni pe care nu ii apreciez, iar modelul lor nu este demn de urmat, am decis sa schimb directia.

Ne dorim cu totii sa evoluam. Daca nu reusim, stagnam, acumulam frustrari si suntem nefericiti. Ce sa facem ? Ia priveste putin in jurul tau. Oamenii din jurul tau te ajuta sa cresti ? Te simti acceptat, incurajat, motivat ?

Poate raspunsul este nu. Toti oamenii incearca sa evolueze, dar uneori evoluam in directii diferite. Iti face bine sa iti vezi partenerul evoluand profesional, cand tu iti doresti sa evoluati catre o viata de familie ? Iti face bine sa iti vezi parintii resemnati si nefericiti, cand tu esti la inceputul vietii si ai atatea experiente minunate de trait ?

Atunci cand raspunsul este nu, poate este bine sa iti reevaluezi relatiile si sa decizi daca sunt sanatoase pentru tine. Sufletele bune renunta cu greu la oamenii din jur, chiar daca binele lor este departe de ei.

Decide sa te pui pe primul lor si sa te iubesti mai mult decat orice. Fara compromisuri, fara autosabotaj, invata sa accepti in jurul tau doar oameni si lucruri care iti fac bine.

Poate ca ar trebui sa reevaluezi relatiile cu aceste tipuri de persoane:

Vesnicul nefericit (Drama Quenn/ King)

Ei au mereu probleme, se plang, critica. In prezenta lor simti o puternica energie negativa . Parca viata lor este intr-o mina, asteptand urmatoarea detonare. Nu pot trai fara probleme, moto-ul lor este « Viata e o lupta » si nu se pot bucura prea mult. Le place sa repete, iar si iar, ce probleme au, iar cand cineva le propune o solutie, gasesc scuze ca sa nu schimbe nimic. Le place rolul de victima si ii epuizeaza pe cei din jur. Cu cat stam mai mult cu ei, cu atat ne simtim obositi si demotivati. Daca iti propui sa ajuti un astfel de om, vei fi dezamagit realizand ca anii trec si el ramane tot acolo, plangandu-si de mila. Astfel de relatii ne impiedica sa avansam in viata.

Pesimistul (Dream Thief)

Este primul care iti ucide toate ideile si planurile. Orice sugestie este respinsa, el iti explica de ce vei esua si poate nu ar trebui nici macar sa incerci. Totul este o pierdere de timp pentru el. Pesimistii cunosc pe cineva care a facut deja ceea ce tu vrei, si nu a mers. Cand vorbesti cu astfel de oameni le auzi temerile. Nu vor sa iasa din zona de confort, au teama de esec, totul este complicat. Un prieten pesimist va fi garantia ta ca vei ramane pe loc toata viata. Ai o relatie nefericita ? Pesimistul iti va spune sa stai acolo, pentru ca e mai bine decat sa fii singur. Nu esti fericit la locul de munca ? Dar tu nu stii ca este criza ? Vrei sa pleci din nefericirea de la munca si sa risti sa ramai somer ?

Neincrezatorul

Acesti oameni sunt mai rai decat pesimistii. Ei par sa aprecieze ambitiile si visurile tale. Te asculta si te incurajeaza.  Ai impresia ca sunt alaturi de tine si te simti inteles, insa sunt primii care rad de greselile tale. Ei vor fi acolo sa iti critice esecurile si sa te arate cu degetul.  Surprinzator, desi verbal te incurajeaza, ei se asteapta sa esuezi si se bucura cand o faci.  Uneori chiar nu isi ascund bucuria atunci cand te vad la pamant. Daca poti sa fugi cat mai departe de ei, ar fi ideal pentru viitorul tau.

Inconstantul

Daca este vorba despre un prieten care are temporar probleme, este normal sa nu fie constant. Insa daca este mereu distras, anuleaza planuri, nu te poti baza pe el, atunci poti sa il adaugi in aceasta categorie.  Persoanele inconstante sunt greu de inteles. Sunt ghidate de emotii, se razgandesc, au obiceiuri ciudate, te intrerup, nu au rabdare, suna la ore nepotrivite, sau stau 24/7 pe internet.

Ajungi sa nu iti mai pese de relatia cu aceste persoane pentru ca stii ca nu vor fi acolo pentru tine. Te suna inapoi dupa 3 zile, nu raspund la mesaje, acesti oameni sunt total dezechilibrati si nu sunt o influenta buna pentru tine.

Meritam sa avem relatii frumoase, bazate pe incredere, respect si reciprocitate. Meritam sa fim creativi la locul de munca, avansand intr-o echipa care ne apreciaza, ne accepta si ne sustine. Meritam sa inflorim intr-o familie sanatoasa, fiind prieteni, confidenti, complici, oferindu-ne iubire neconditioanata.

Daca pentru a avea toate acestea este nevoie sa schimbam tot si sa o luam de la capat, iar si iar, merita sa o facem.

Nu iti place unde te afli ? Misca-te, nu esti copac !