Eram atat de fericita… Radiam. Dansam de una singura pe “Simply The Best – Tina Turner”. Am invitat doua prietene la restaurant pentru a sarbatori evenimentul. Am si plans de bucurie. Lacrimi calde si fericite ! Asa emotii profunde va doresc tuturor.  Tocmai semnasem un contract cu cea mai mare firma de lux din Franta ! Era mai mult decat un contract, era finalul unui sir lung de provocari. Lupta se terminase.

Asa ca trebuia sa imi ofer un cadou pe masura. O vacanta in… Malta.

Am plecat intr-o incursiune pe urmele cavalerilor. Asta inseamna Malta pentru mine, liniste, medievala, calma si manierata. Si am gasit exact ceea ce cautam.

Pe cat este de mica, pe atat de complexa este aceasta insula in care simti ca timpul s-a oprit in loc. Asezata la limita intre continentul european si cel african, in mijlocul Mediteranei, Malta a fost indelung disputata si are o istorie captivanta.

Aceasta insula a fost ocupata de fermierii sicilieni, de fenicieni, de romani, de arabi, de cavalerii de Ordinul St John, de turci, de francezii condusi de Napoleon, iar la final de englezi. Incredibil de multa istorie, o arhitectura bogata, se simte lupta si se simte mai ales victoria… Oriunde te uiti ramai impresionat. Malta este un muzeu deschis. M-a fascinat.

Inca din prima zi, am ajuns intr-un oras al serenitatii, Slima, se traduce pace in malteza si este orasul pescarilor. In Slima poti sa te plimbi toata ziua, sa privesti marea, sa admiri valurile care se sparg increzatoare la mal, sa visezi privind in zare, sa meditezi, sa pescuiesti sau sa te rasfeti cu bunatati din gastronomia malteza : Fenek (rata), Ftira biż-żejt (sandwish de ton), Qarnita (caracatita) si multe Pastizzi (produsele lor delicioase de patiserie).

De la linistea din Slima pana la o viata zgomotoasa si moderna ai doar 15 minute de mers pe jos. Viata de noapte, baruri, muzica, veselia, galagia, am gasit-o in St. Jullian’s (Paceville). Temporal, aceste doua locatii fac parte din lumi diferite, total opuse.

Insa ceea ce cautam in Malta, lumea mea, am gasit-o in Mdina. Nu degeaba se numeste orasul tacerii. Acest oras te lasa fara cuvinte. Neatins de agitatia lumii moderne, Mdina este un oras de poveste. M-am plimbat ore in sir pe stradutele labirintice, am facut un tur cu trasura, am privit albastrul marii, dincolo de zidurile cetatii. Atat de mici pareau satele si orasele malteze… iar eu ma simteam atat de norocoasa sa ma aflu acolo.

Catedrale impunatoare, fortarete, marea Meditarana, orase noi si vechi, plaje, muzee, castele, plimbari cu feribotul,  frumoasa capitala Valetta, trageri cu tunul in amintirea bataliilor de odinioara, victorie… aceasta tara vorbeste cu tine si parca iti spune o poveste.

Voi lasa pozele sa inceapa povestea ….