Oricine poate sa se indragosteasca. Oricine poate sa sufere. Dar oare cine este capabil sa iubeasca cu adevarat?

Am iubit de mai multe ori in viata, dar nu m-a invatat nimeni sa deosebesc iubirea sanatoasa de cea bolnavicioasa.

Am suferit, am plans, am fost respinsa si tratata cu indiferenta, dar eram convinsa ca asa trebuie sa fie. Cu cat se indeparta de mine si il pierdeam, cu atat credeam ca il iubesc mai tare. Nopti nedormite in asteptarea unui semn, care nu mai venea. Gelozie si ganduri obsesive. Iertare, mii de scuze, sperante false si emotii ingropate.

Nu mi-a spus nimeni ca iubirea sanatoasa nu iti face rau si nu te doare. Ma obisnuisem atat de mult cu drama, incat nici nu stiam cum este sa traiesti o iubire linistita si sincera.

Ani mai tarziu, am inteles diferenta dintre cele doua. Numai atunci cand am fost, in sfarsit, pregatita, am inteles ce este iubirea, adevarata iubire pentru care merita sa traiesti.  

Iubirea disfunctionala este formata din doua jumatati care se atrag, euforie, multi hormoni si substante chimice, drogul nefericitilor. Provine din frica de singuratate, probleme nerezolvate si nevoia de a fi satisfacuti de partener sau de alte surse exterioare.

Aceasta iubire poate crea dependenta si durere. Intrucat ea vine ca sa astupe un gol, chiar daca este greu de trait si uneori nepotrivita, nu renuntam usor la ea. Nu suntem pregatiti sa acceptam esecul, asa ca suferim inutil, ne mahnim, inchidem ochii si luptam. Uneori uitam de noi si de nevoile noastre. Ne ingropam visurile. Intram intr-un mod de supravietuire, asteptand ca un miracol sa apara.

Atunci cand eu am inceput o astfel de relatie nu ma simteam bine cu mine. Eram plina de neincredere si complexe. De obicei atragi o astfel de poveste atunci cand vrei sa te agati de ceva, pentru ca ai fost dezamagit in trecut. Sau poate pur si simplu te-ai saturat sa fii singur. Uneori esti blocat si tii cu dintii de aceste relatii, chiar daca se dovedesc a fi groaznice, pentru ca e mai bine decat sa fii iar singur, nu-i asa ?

Relatiile disfunctionale te epuizeaza putin cate putin, iti pierzi elanul, creativitatea, cheful de viata. Te simti toxic. Te inchizi, te ofilesti, parca nimic nu are rost.

Iubirea sanatoase este formata din doua persoane intregi, fericite, responsabile de viata lor, care se intalnesc pentru a crea impreuna o relatie. Nu se intalnesc pentru a se completa unul pe altul. Sunt deja completi si plini de iubire, pentru ei si pentru viata lor. Acesti doi oameni se simt bine singuri si se intalnesc pentru a experimenta impreuna nivelul superior al fericirii.

Stii ca esti in fata iubirii adevarate atunci cand simti calm si pace. Iubirea te face sa te simti in largul tau, esti liber sa fii cu el/ ea asa cum esti cu tine si nu te simti judecat, pedepsit sau criticat. Esti suficient. Recunosti iubirea atunci cand alaturi de el / ea devi creativ si poti sa ii impartasesti cele mai nebunesti ganduri si idei. Iubesti libertatea de a fi tu insuti si de a te simti bine. Plutesti, zbori, canti, dansezi, esti penibil, incerci, gresesti, o iei de la capat… stii ca iubirea nu te judeca si e acolo, orice ar fi.

Am trecut toti prin greutati si de multe ori ne-am intrebat « de ce ». Cand trecem prin probleme totul este neclar si complicat. Dar oare daca nu ar fi noapte, am mai putea aprecia lumina zilei ? Daca nu am trece prin cumplita iarna, ne-am mai bucura de caldura soarelui ?

Este nevoie sa traim toate experientele la timpul lor, pentru a putea recunoaste si a aprecia iubirea. Acea iubire care este menita pentru tine. Iubirea care daruieste si nu cere nimic inapoi.

Buna si calma, iubirea lumineaza partea cea mai frumoasa din noi. Vindeca si schimba, omoara ego-ul si devine un mod de a trai, in doi. Bucurie, comuniune, daruire, fericirea celuilalt este esentiala pentru fericirea ta.

Nu doare, nu distruge, nu este egoista. Iubirea este alcatuita dintr-un singur suflet care traieste in doua trupuri.