…nu o lasa sa se indoiasca vre-un moment de acest lucru. Daca ai fi in fata istantei, condamnat ca nu o iubesti, ar exista suficiente probe prin care sa ii dovedesti contrariul ?

I-ai aratat ca o pretuiesti ? Ii faci surprize? O asculti cand viseaza cu ochii deschisi? O faci sa rada ? Iti amintesti sa ii cumperi flori ? O privesti cand doarme ? Ai fi capabil sa muti muntii, sa pleci pe alt continent, ai face orice pentru ea ?

Daca ai intalnit acea iubire rara, daca gandul la ea iti face fiecare celula sa vibreze… Daca stii ca ea este altfel si inima o recunoaste… Daca iti este frica de intensitatea sentimentelor tale, pure, atat de frumoase incat nu poti sa crezi cat esti de norocos sa o ai in viata ta…

…atunci ofera-i zi de zi un motiv pentru a ramane. Alimenteaza limbajul iubirii ei.

Nu suntem stapani asupra oamenilor si nimeni nu este obligat sa stea cu noi. Daca intr-o zi realizezi ca nu esti fericit in viata ta, fa o schimbare. Daca persoana iubita, decide sa plece mai departe fara tine, da-i drumul. Nu avem dreptul sa fortam iubirea si nu putem sa cerem oamenilor sa ne impartaseasca sentimentele.

Iubirea este sau nu este. Punct. Nu exista virgula, daca, poate, sa vedem… Inima decide iar singura ta grija este sa traiesti fiecare sentiment la intensitate maxima.

Este important sa recunoastem iubirea atunci cand vine. Nu te indoi de ceea ce simti. Inima te ghideaza mereu in directia potrivita. Din dorinta de a ne proteja relatia si de a o face sa dureze, limbajul iubirii trebuie exprimat.

Scriu acest articol pentru a incuraja exprimarea iubirii in functie de nevoile fiecaruia. Sper ca vei realiza pana la finalul lui, cat este de important acest subiect.

Daca iubesti cu adevarat, comunica-i partenerului limbajul iubirii tale. Cum te simti iubit ? Cum iti place sa oferi iubirea ? Ce nevoi trebuie sa iti fie satisfacute intr-o relatie pentru a fi fericit ?

Pentru a intelege importanta acestui subiect am cautat inspiratie in cartea lui Gary Chapman  « Cele 5 limbaje ale iubirii » – cum sa ii arati partenerului ca esti implicat trup si suflet in relatie. Se aplica in relatiile cu toti oamenii din viata noastra, cu prietenii, cu copiii nostrii sau cu subalternii.  

Primul limbaj este cel al declaratiilor. Se aplica celor carora le place sa fie mereu validati, complimentati, admirati, sa li se recunoasca meritele.  In cuplu au nevoie sa comunice mult si sa fie ascultati. La munca le place sa fie incurajati si mereu sustinuti, eventual admirati pentru munca lor, eforturile lor, implicarea si constiinta. Cuvintele sunt importante pentru ei. De fapt, eu consider ca sunt importante pentru toata lumea. Nu-i asa ca este placut sa le spunem prietenilor ca ii apreciem ?  Sa ii spunem iubitei ca este frumoasa ? Nu-i asa ca este minunat sa dai un feedback unui coleg care a muncit la un proiect ? Nu iti intra direct in suflet cuvintele un om care iti spune ca este acolo pentru tine si ca te sustine ?

Al doilea limbaj este cel al timpului petrecut impreuna. Insa nu timpul petrecut cu partenerul este important, daca pe voi va desparte un intreg univers. Este vorba despre timpul de calitate, afectiunea, privirile complice, atentia totala. Timpul in care va sunteti dedicati, fara telefon, fara televizor, doar voi doi. Acest timp nu are valoare. Acele momente in care totul este natural si armonios in intimitatea voastra, caci nimic nu mai conteaza in jur.

Al treilea limbaj al iubirii este cel al cadourilor. Unora ne place cand cineva se gandeste la noi, indiferent de valoarea cadoului, este minunat cand cineva se opreste cateva momente ca sa scrie « te iubesc » pe o felicitare, cand primim o floare, cand ni se dedica o melodie… Daca cadourile sunt importante pentru persoana draga, invata sa iti exprimi sentimentele prin mici cadouri fizice sau emotionale. Degeala ii spui ca o iubesti, daca limbajul iubirii ei este diferit.

Al patrulea limbaj este cel al serviciilor. Aceste persoane se simt iubite daca partenerul gateste, le ajuta, spala vasele, plimba cainele, spala masina, preia sarcini ale casei, plateste facturi, le sprijina, le sustine. Uita de cliseele «  asta nu este treaba de barbat/ femeie ». Daca asa este fericit partenerul, asigura-te ca ii arati dragostea ta in modul pe care si-l doreste.

Al cincilea limbaj al iubirii este cel al contactului fizic. Mangaieri, atingerea partenerului, dormit imbratisati, sa se tina de mana, sa faca dragoste, cat mai mult contact fizic. Daca partenerul le satisface aceasta nevoie se vor simti iubiti si vor radia de fericire.

Vedem iubirea atunci cand doi oameni sunt tandri, se saruta, se privesc cu afectiune si se imbratiseaza. Acest limbaj creaza cele mai frumoase emotii, contactul fizic fiind cel care apropie cel mai mult doua persoane.

O iubesti ? Doar gandul la ea iti aduce un mare zambet pe fata ? Te trezesti dimineata cu dorinta de a o vedea ?

Atunci, arata-i iubirea in limbajul ei. Iubeste-o asa cum isi doreste. Spune-i cum vrei sa fii iubit. Modeleaza-ti iubirea pe limbajul ei si nu vei trai nicio zi cu regrete. Placerea de a trai intr-o relatie de cuplu in iubire si armonie, in care partenerii sunt satisfacuti si radiaza de fericire, merita orice efort.